Inspiratie

Wat is personalisatie en hoe helpt het jou om efficiënter vacatures te vullen?

Achmad Mardjoeki 7 februari 2022

Je kent het vast wel: je zit ’s avonds op de bank om een film te kijken, maar je hebt eigenlijk geen idee waar je zin in hebt. Je opent Netflix om te bladeren, en opeens staan daar suggesties gebaseerd op films en series die je eerder bekeken hebt. En ook nog eens titels die je aanspreken!

Je hebt zojuist ervaren hoe het is om als bezoeker gepersonaliseerde content voorgeschoteld te krijgen. ‘Gepersonaliseerd’ betekent afgestemd op jouw kijkgedrag en jouw voorkeuren voor producten of diensten. Die afstemming zorgt ervoor dat wat je te zien krijgt je daadwerkelijk aanspreekt. Zo heb je automatisch een nog betere gebruikerservaring.

Het personaliseren van websites, pagina’s en apps is in online marketing een bekend fenomeen. Maar hoe kan het toegepast worden op recruitment en job marketing? In deze blog bespreken we de mogelijkheden. We laten je zien op welke wijze personalisatie jou kan helpen bij het vinden van de juiste kandidaat voor jouw vacature.

Toegevoegde waarde

Door te kijken naar het online gedrag van potentiële kandidaten kun je op basis van interesses verschillende kanalen inzetten. Zo heb je de mogelijkheid gepersonaliseerde content aan te bieden, zowel on-site als off-site.

Elke keer dat een kandidaat jou online tegenkomt, heb jij de mogelijkheid hem of haar direct te bereiken. Als je alleen vacatures laat zien die iemand (waarschijnlijk) echt interessant vindt, vergroot je je kansen.

Als voorbeeld nemen we een ICT’er. Hij is niet direct op zoek naar een nieuwe baan, maar staat er wel voor open. Op LinkedIn oriënteert hij zich en komt hij jou tegen. Vervolgens gaat hij naar je website, waar hij een bepaalde interesse laat zien.

Door deze interesses te analyseren, heb jij de mogelijkheid om deze ICT’er in de toekomst gepersonaliseerde content te laten zien. Niet alleen op je eigen website, maar ook op social media. Daarnaast kun je het door trekken naar bijvoorbeeld je mobiele app of mobiele website.

De crux? Op deze manier hoeft de kandidaat niet eerst naar managementvacatures of andere voor hem oninteressante functies te kijken. Je verlaagt de drempels en vergroot de kans op een sollicitatie.

Met personalisatie stel je de kandidaat centraal

Bedrijven willen zo snel mogelijk hun vacatures vervullen, het liefst met de meest geschikte kandidaat. Om die persoon ook echt te bereiken, is personalisatie een handig hulpmiddel. Je stelt de kandidaat centraal: hij of zij is tenslotte waar het om gaat. Maar hoe doe je dat precies?

Herken de kandidaat

Op het moment dat jij een kandidaat herkent aan de hand van bijvoorbeeld cookies. Betekent dit dat jij duidelijker in kaart hebt in welk profiel de bezoeker valt. Denk hierbij aan de interesse en/of oriëntatiefase. Vervolgens helpt het jou om tijdens de candidate journey (de ‘reis’ die een kandidaat online aflegt tot het moment dat hij of zij solliciteert) op de juiste momenten met de juiste informatie te komen.

Persoonlijke website op basis van interesses

De kandidaat krijgt op basis van zijn of haar interesses een gepersonaliseerde versie van jouw website te zien. Dit scheelt zoekwerk en geeft iemand het gevoel dat jij weet waar hij of zij naar op zoek is.

Op het juiste moment benaderen

Is er een duidelijk patroon zichtbaar in het zoekgedrag van een kandidaat? Misschien zoekt iemand elke twee jaar naar een nieuwe uitdaging. Je kunt hierop inspelen door hem of haar precies te benaderen wanneer jij weet dat dit moment gekomen is.

Personalisatie: wat gebeurt er op dit moment

Personalisatie wordt veelvuldig toegepast in de consumentenmarketing. Denk aan een webshop die er conversies mee stimuleert. In de recruitmentwereld daarentegen wordt nog zelden gebruik gemaakt van personalisatie. Een gemiste kans, gezien de mogelijkheden die de verschillende kanalen waar een kandidaat langskomt, bieden.

Wij zien vaak dat organisaties op een enkel kanaal personalisatie toepassen, terwijl juist een kanaaloverstijgende strategie het meest efficiënt is. Er zijn ook organisaties die hun zaakjes op dit gebied wel voor elkaar hebben, maar het vervolgens lastig vinden om waarde toe te kennen aan de verschillende conversies.

Wat personalisatie voor jou kan betekenen: de statistieken

  • 71 procent van de consumenten voelt zich gefrustreerd wanneer een ervaring onpersoonlijk is.
  • 83 procent van de consumenten wil gegevens delen voor een meer gepersonaliseerde ervaring.
  • 80 procent van de consumenten is eerder geneigd om bij merken te kopen die een gepersonaliseerde ervaring bieden.
  • 51 procent van de marketeers noemt personalisatie als hoogste prioriteit.
  • 80 procent van de bedrijven die personalisatie hebben geïmplementeerd, ziet een stijging in conversies.

Pas op! De valkuilen van personalisatie

Personalisatie bestaat in veel verschillende vormen. Wanneer je website weinig bezoekers krijgt of een lage exposure heeft, is de kans groot dat je te weinig data vergaard om juiste interpretaties te maken. Op die manier hanteer je snel een verkeerde personalisatiestrategie.

Het uitsluiten van kandidaten voor bepaalde vacatures kan verkeerd uitpakken. Dit is het geval wanneer je iemand een bepaalde vacature niet toont, terwijl diegene wel degelijk interesse heeft. Uiteraard is het onmogelijk dit voor iedere bezoeker uit te zoeken, maar onderzoek altijd met wat voor kandidaat je te maken hebt: stel hem of haar centraal.

Behandel personalisatie altijd als experiment. Werk met een controlegroep waar je de gepersonaliseerde groep tegen afzet. Zo voorkom je dat personalisatie je conversies juist vermindert.

Tot slot, ga verantwoord om met persoonlijke gegevens: vraag om expliciete toestemming en bewaar gegevens gedurende een redelijke termijn.

Komen waar je wilt zijn

Wil je meer informatie over personalisatie en hoe je deze zou voor jouw organisatie kan toepassen? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van onze ‘personalisatie engine’? We gaan graag met je in gesprek om te onderzoeken hoe we er samen voor kunnen zorgen dat jij komt waar je wilt zijn. Neem contact op voor meer informatie, kom langs voor een kopje koffie of spar met ons over de mogelijkheden. We horen graag van je.

Lees verder